Activiteit

Meld je aan: bijeenkomst "decentraal digitaliseren"

donderdag 18 september 2025 , 9:00 - 17:00 uur
Slimme strandnet Scheveningen
Illustration

Op 18 september zal de volgende bijeenkomst plaatsvinden met als titel ‘decentraal digitaliseren’. Deze bijeenkomst organiseren Transform en Club van Wageningen samen met het Ministerie van Klimaat en Groene Groei, Topsector Energie Digitalisering, RVO Smart Energie Systems en het Marktfaciliteringsforum.

Samen met hen nodigen we u van harte uit om aan te melden. We willen aan de slag met de resultaten van de drie daagse decentraal die plaatsvond in april 2025. We gaan aan de slag met de hoofdvraag:

“Wat is er op het gebied van digitalisering nodig om de in de drie daagse decentraal gekozen oplossingsrichtingen op een eerlijke, inclusieve en democratische manier mogelijk te maken en op te schalen?”

We zullen deze hoofdvraag vertalen in 4 concrete deelvragen, die we nog aan het vormgeven zijn in overleg met de organiserende partijen.

Praktische info
Locatie: Slim strandnet Scheveningen (ter hoogte van strandtent ‘The Shore’)
Datum: 18 september 2025
Tijd: Inloop 9:00 uur, programma 9:30 uur tot 17:00 uur.

We sluiten af met een borrel.

Aanmelden:
Meld je aan via mail@clubvanwageningen.nl als je geïnteresseerd bent om deel te nemen.

Let op:
Deelname is op persoonlijke titel en alleen na bevestiging. We nodigen iedereen die wil meewerken uit, juist mensen die nu aan het decentrale digitale energiesysteem werken zijn welkom. Er is echter maximaal ruimte voor maximaal 90 deelnemers. Omdat we een goede afspiegeling van alle de actoren uit het systeem willen borgen maken we een selectie uit de aanmeldingen. De bevestiging van deelname ontvang je uiterlijk 16 juli via een agenda uitnodiging.

Achtergrond
Begin april 2024 vond de drie daagse deepdive decentraal plaats. Deze werd georganiseerd door het netwerk Transform in samenwerking met het ministerie van Klimaat en Groene Groei. De bijeenkomst met 150 voorlopers leverde vooral het vertrouwen op dat decentraal een relevante en waardevolle bouwsteen is voor het (inter)nationale energiesysteem. Maar wel een bouwsteen waar we op technisch, organisatorisch, financieel en institutioneel nog een hoop moeten innoveren. De resultaten van deze bijeenkomst zijn een belangrijke inspiratie geweest voor de kamerbrief decentrale ontwikkeling van het energiesysteem die de minister van klimaat en groene groei op 19 juni naar de kamer stuurde.

9 concrete oplossingen
In een zorgvuldig proces zijn we samen met deze mensen zijn gekomen tot 9 concrete oplossingsrichtingen waar de deelnemers op in willen zetten:

  1. Zorgen voor financiële prikkels rekening houdend met tijd + locatie. Maar wel volgend uit goed geïnformeerd debat lusten en lasten
  2. Nieuwbouw: Vraag en aanbod bij elkaar in een juridische entiteit: alle assets (zon en wind) en infra ook van het gebouw in eigendom gebruikers
  3. Hoe korter de afstand van het energietransport, hoe lager het tarief (Oostenrijks model)
  4. Gebiedsinzicht voor iedereen door meten, data, scenario’s
  5. Gelaagde regie voor een integraal energiesysteem: horizontaal + verticaal (energiedragers, opslag, vraag etc./ bestuurlijk + technisch)
  6. Collectieve laadplekken: in de wijk ipv op de oprit, bij bedrijf ipv thuis, park & ride, V2G met zon & wind lokaal gebalanceerd
  7. Energieprogramma ipv warmteprogramma voor elke wijk. Energiek wijkprogramma = opdracht aan de politiek. Stelt capaciteit en middelen beschikbaar
  8. EMS als verplicht erkende maatregel (+meetellend voor energielabel)
  9. Stimuleren duurzame gassen en warmte

Naast de concrete oplossingen hebben een groep van 25 experts gereflecteerd op deze drie dagen. Zij komen tot 7 conclusies. Zowel de uitwerking van de concrete oplossingen als een toelichting bij de conclusies vind je op de website van Transform.

Het belang van digitalisering
De resultaten door de minister van Klimaat en Groene Groei meegenomen in een brief aan de tweede kamer. Daarin bekrachtigt zij ook de noodzaak van digitalisering om decentraal de verduurzaming mogelijk te maken. Op de drie daagse werd deze noodzaak gedeeld middels bijgaande visualisatie die Robèrt Guérain gemaakt heeft in samenwerking met Edwin Edelenbos.

Wat er precies nodig is aan digitalisering staat niet in de kamerbrief beschreven. Daar is nog werk te doen. Er lopen al veel zaken natuurlijk en er is ook al veel kennis ontwikkelt en ervaring opgedaan. Parallel aan de drie daagse werkt het ministerie bijvoorbeeld aan de Actieagenda Digitalisering Energiesysteem. In deze actieagenda is het decentrale perspectief beperkt meegenomen, er is behoefte aan verdieping daarop op het gebied van digitalisering.

Denk bijvoorbeeld aan vragen over de rol die decentraal en digitaal kan spelen op het gebied van weerbaarheid, maar ook het belang van (cyber)veiligheid.

Deze partijen pakken graag de handschoen op om inhoudelijk de verkenning te starten. We willen samen weer een stap zetten met digitalisering vanuit het decentrale perspectief. Daarom de hoofdvraag van deze bijeenkomst:

“Wat is er op het gebied van digitalisering nodig om de in de drie daagse gekozen oplossingen die helpen om vraag en aanbod in tijd en locatie bij elkaar brengen op een eerlijke, inclusieve en democratische manier op te schalen?”

Daarbij maken we natuurlijk gebruik van de kennis en ervaring van het netwerk, onder andere vastgelegd in de ontwerpprincipes van Club van Wageningen. Als er concrete vragen zijn om op te pakken horen we die graag.

Locatie: slimme strandnet Scheveningen
De locatie is niet zomaar gekozen. We zijn te gast bij het slimme strandnet in Scheveningen. Een unieke plek waarin de Gemeente Den Haag en een aantal strandtenthouders samen werken in een coöperatie met een eigen net. Daarbij wordt intensief samengewerkt met Stedin. Een digitaal open source energiesysteem verdeelt zelfopgewekte stroom onder gebruikers en stuurt apparaten aan voor efficiënt stroomgebruik.

Mede namens de organiserende partijen:
Annelies Bobeldijk (KGG), Frank van der Harst (KGG), Claire Groosman (TSE), Harold Veldkamp (MFF BAS), Rijk van Voskuilen (NPRES),

mede namens de kerngroep van de Club van Wageningen:
Pallas Agterberg, Claire Groosman, Elke den Ouden, Harold Veldkamp, Maarten de Vries, Michiel Sintenie, Romy Dekker, Rinie van Est, Martine Verweij, Arash Aazami, Aldert de Jongste, Nicole Kerkhof-Damen, Hanke Nijman en Michiel Damoiseaux,

Xander Smit
Club van Wageningen & Transform