Transform is een onafhankelijk innovatienetwerk dat werkt aan het energiesysteem vanuit lokaal perspectief. Dat doen we door middel van ontwerpend actieonderzoek waarbij we voorlopers uit de markt, uitvoeringsinstanties, wetenschap en overheden aan elkaar verbinden. Samen pakken we maatschappelijke vraagstukken op, ontdekken we wat er nodig is en delen dat in onze netwerken.
Achtergrond
Lokaal is het energiesysteem in beweging door de omslag naar hernieuwbare energie. Er komen windmolens, zonnepanelen, batterijen, thermische opslagmogelijkheden, elektrolysers, elektrische auto's, vrachtwagens, bouwmaterieel en ga zo maar door. Ook aan verzwaring van de infrastructuur wordt hard gewerkt. Lokaal komt het allemaal samen met maatschappelijke vragen zoals de bouwopgave, het vestigingsklimaat en de mobiliteitstransitie.
Voorlopers in de energietransitie zien dat er, naast het verzwaren van de netten, lokaal veel uitdagingen zijn. We zien dat lokaal mensen maximaal gebruik willen maken van duurzame bronnen, lokaal vraag en aanbod gelijktijdig bij elkaar willen brengen en transport willen minimaliseren. Dat staat haaks op de manier waarop bijvoorbeeld het elektriciteitssysteeem is ingericht. Dat gaat uit van onbeperkte transportcapaciteit en is alleen gericht op grootschalig opwekken van elektriciteit.
Deelnemers aan het netwerk van Transform werken op dit snijvlak aan oplossingen om het lokale perspectief een plek te geven. De hoofdvraag waar wij aan werken: Hoe gaan we de lokale beweging die in het energiesysteem plaatsvindt in goede banen leiden?
Deze afbeelding gebruiken we in onze presentaties om te illustreren dat mensen die werken vanuit het lokale perspectief streven naar betrouwbare en betaalbare energielevering voor iedereen, naar maximaal gebruik van lokale duurzame bronnen, naar gelijktijdig vraag en aanbod bij elkaar te brengen en naar het minimaliseren van transport door afstemmen opwek, opslag, gebruik en conversie. Tegelijkertijd is dat niet vanzelfsprekend in het huidige systeem, door grootschalig centraal opgewekte elektriciteit, door het koperen-plaat-principe, omdat transport onbeperkt is en omdat gelijktijdigheid geen rol speelt.
Samen met een aantal partners richten we ons op de volgende aandachtsgebieden. Deze zijn gekozen op basis van de toegevoegde waarde van het lokale energiesysteem.
Vanuit de resultaten van ons actieonderzoek op ruimte, mobiliteit en digitalisering komen we – tot nu toe - op drie ambities voor het lokale energiesysteem vanuit verschillende perspectieven:
Transform onderneemt de volgende activiteiten.
Alle oplossingen die we als Transform netwerk willen creëren willen we ook toetsen. Dit doen we aan de hand van de principes van De Wereld van B, oftewel vanuit het toekomstige, duurzame systeem gedacht. Of dit de juiste principes zijn weten ook wij niet zeker. Ze helpen ons om decentrale, duurzame en future proof oplossingen te bedenken vanuit een ander perspectief en niet enkel oplossingen die redeneren vauit wat er nu kan en mag.
In De Wereld van B…
Klik hier als je meer wilt lezen over De Wereld van B principes
Het team werkt op dagelijkse basis aan Transform. Samen verbinden we de vernieuwers, de veranderaars en de vragers door actief met ze te communiceren en door ontmoetingen te organiseren. Online en offline.
Xander en Lennart kan je altijd benaderen voor vragen waar je in vast loopt, vragen die groter zijn dan wat je zelf kan oplossen, of inspiratie die je wilt delen. Dat kan persoonlijk of via het contactformulier. Maar wacht niet op ons. Deel je vragen, inspiratie en projecten zelf ook op de site in het prikbord of bij de projecten. Via de nieuwsbrief komt het dan vanzelf bij het netwerk terecht.
Transform is een netwerkorganisatie die in dienst staat van de opgave om samen een robuust, schoon, rechtvaardig en lokaal energiesysteem te realiseren. Het regieteam helpt het team om de inhoudelijke koers vast te stellen. Hieronder zie je wie er onderdeel van ons regieteam zijn
Onze partners maken het netwerk mogelijk door middelen beschikbaar te stellen zodat we ontmoetingen kunnen organiseren, online en offline. Zij zien het belang van een tussenruimte waar we samen nieuwe oplossingen kunnen ontwikkelen. Zonder hen zou Transform niet mogelijk zijn.