Egbert Bouwhuis
Arnhem - 23mrt2021. Hi lezer, mijn naam is Egbert Bouwhuis, opgegroeid in Wildervank (Groningen), volgde de academie Minerva in Groningen en woon sinds 1986 in Arnhem, midden in het befaamde Spijkerkwartier. In de wijk ben ik o.a. vrijwilliger in het geweldige wijkcentrum De Lommerd (www.lommerd.nl). Mijn huis bewoon ik inmiddels 35 jaar, is mijn werkplek met werkplaatsen, ateliers en woonvertrekken. Ik werk aan de wijkwebsites, zoals deze: www.history.spijkerkwartier.net en deze oude: www.spijkerkwartier.net en ben lid van de Werkgroep Erfgoed Spijkerkwartier. Duurzaamheid en historie gaan bij mij hand in hand met kunst en cultuur.
Professioneel werkte ik eerder in de aardappelzetmeelindustrie en later (sinds 1986) als bedrijfsvoerder e-netten en centrales bij de PGEM (voorganger van Nuon) en nog later als netbeheerder van het e-net van Arnhem (later ook Nijmegen en Betuwe). Daarna een korte periode voor KEMA en sinds 1999 werk ik aan aan GPX, de 'green power exchanger' en bouw momenteel een buurt-energieplatform met GPX. Dat is momenteel https://dashboard.gpx.nl en dat gaat met open-source software, waar ik best nog wel wat hulp bij kan gebruiken! Ik weet veel over groene energie aan de kant van 'certificaten' en heb goede kennis van de netwerken, onderscheidt daarbij ook gemakkelijk feiten en fictie.
Dat platform (dashboard) is gebouwd door mijn zoon Jelle die daar erg goed in is.
Op www.gpx.nl staan wel wat handige links.
Het project is een pilotproject en over enkele maanden verbinden we ruim 50 objecten aan een groepsmeter (dat gaat via dat dashboard).
Er is in de wijk al heel veel op goede koers, zoals het Spijkerkwartier als 'living lab' en van de genoemde broedplaats DAZO kreeg ik - via het buurtbaanburo - zij het tijdelijk - een geweldig goede elektronicus die me helpt met hardware en software.
Elektrische energie is ontzettend vaag voor enorm veel mensen, daarom zoek ik naar creatieve ideeën om hier iets mee te doen! Namelijk het verbeelden van "wie levert welke energie aan wie" en dan zo real-time als mogelijk, maar voorop met alles: zo mooi mogelijk. En bovendien nog nuttig ook. Check een voorbeeld: https://dashboard.gpx.nl/live/spijkerstraat (de straat waar ik woon). Daarin heb ik een nickname, dat vind ik prettig vanwege de privacy. De groepsmeters staan niet van nature op openbaar trouwens. Wil je zien hoeveel groepsmeters er zijn en hoeveel er op zijn aangesloten, kijk dan op https://dashboard.gpx.nl/info
De groepsmeter verbindt mensen: https://lifeport.nl/nieuws/gpx-groepsmeter/
GPX stelt de software en hardware open source beschikbaar, via github: https://github.com/gpxenergy
We hebben nu 30 groepsmeters met veel deelnemers (zie: https://dashboard.gpx.nl/info). En leuk... We gaan VVE's bedienen.