Bericht

Hoe begint een energiehub?

Geplaatst op 14 juni 2024, 14:37 uur
Illustration
profile picture
Caroline Grootenboer

"Een energiehub kun je niet kopen" 

Een mooie uitspraak in de interviewreeks over de klantreis van energiehubs. Stel je realiseert je als ondernemer dat je voor de toekomstplannen van je bedrijf (veel) meer energie nodig hebt. Want je wilt uitbreiden. Verduurzamen. Onafhankelijk blijven opereren. En vooral: je business blijven draaien. 

En eigenlijk begint het daar al. Want dat realiseren vereist dat je op een rij hebt wat je nu verbruikt en via welke energiedrager. En wat je toekomstplannen zijn. En wat je daar dan voor nodig hebt. Maar stel even dat je dat best scherp hebt. Onder aan de streep heb je meer energie nodig. Of andere vormen van energie. Waterstof? Oh ja, je hebt inmiddels ook al actie genomen en je dak ligt vol zonnepanelen. Alleen is de teruglevering daarvan een probleem vanwege netcongestie. Je voelt al aankomen dat verder uitbreiden ook wel een uitdaging wordt. De kranten staan immers vol van netcongestie problemen. En je netbeheerder heeft dat ook al aangegeven. En dan?

Grote kans dat als je met je buren op jouw bedrijfsterrein in gesprek gaat zij vergelijkbare uitdagingen hebben. Misschien kunnen jullie wel iets voor elkaar betekenen en onderling afstemmen. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Flexibiliteit inbouwen. Met onderlinge afspraken hoe je dat met elkaar gaat verrekenen. En afspraken met de netbeheerder. Klinkt allemaal logisch. Dit zou het begin van een"energiehub" kunnen zijn . Maar een energiehub is geen pasklaar product dat je zo van de plank trekt. Onontgonnen terrein. 

Er komt een hoop bij kijken; technisch, organisatorisch, financieel, juridisch. Is allemaal waar. Toch lijken er heel veel mogelijkheden te zijn. De moeite waard om te verkennen dus. De vraag is wel: hoe begin je een energiehub? Of meer nog; wie begint een energiehub? Want iemand moet zich realiseren (dat woord weer) dat er een nut en noodzaak is. En die iemand moet meerdere partijen bij elkaar gaan brengen. Op zoek naar inzicht. Wat kan wel en wat kan niet? Waar levert het iets op en waar niet? En daar heb je veel partijen bij nodig. 

Maar vooral: het vraagt van ondernemers op bedrijventerreinen om open te staan voor samenwerken. Om elkaar inzicht te geven in de toekomstige ambities. Om te praten over waartoe je bereid bent: misschien wel aanpassingen in je bedrijfsproces? Terwijl je gewend bent dat jouw energievoorziening een zaak is van jouw eigen zaak. Je daar weinig tot geen afhankelijkheid in had van anderen. Oef, dat is misschien wel even slikken. 

Dus waar begint een energiehub? Met het besef bij iemand dat het potentie heeft, nodig is. Voor de toekomst. En die iemand heeft vervolgens een mooie opgave om de volgende stap vorm te geven: het bouwen aan vertrouwen. En dat begint misschien gewoon met een kop koffie en een goed gesprek. 

(RVO, PVB en Transform werken aan het in beeld brengen van de "klantreis" van energiehubs, deze visuals en berichten zijn opgesteld naar aanleiding van de gevoerde gesprekken)

 

 

 

Illustration