Bericht

Zwaartekracht

Geplaatst op 27 juni 2023, 09:44 uur
Illustration

De jongerenorganisaties van klimaat (JongRes, KEK en Jonge Klimaatbeweging) organiseerde Xchange in een oude broeierige bedrijfshal in Utrecht. De zon staat vol op de zaal en het is buiten 30 graden buiten. Je moet voelen waar je voor strijd, de vergelijking tussen het klimaat buiten en in de zaal werden dan ook veelvuldig gemaakt. Transform leverde een inspirerende bijdrage aan het programma De boodschap die we wilde overbrengen was de kracht van het ontwikkelen van gezamenlijke toekomst taal en het belang van zowel de wereld van A als de Wereld van B. De inhoud van de presentatie startte bij de projectie van “90 / 10”. De verhouding van mensen die bijdragen aan A en B.

 

De 90% zorgt dagelijks dat de maatschappij voorzien wordt van energie. Een systeem dat tot op de puntjes is geoptimaliseerd en op wereldniveau tot één van de best functionerende systemen voor energie behoort. De 10% is de groep veranderaars die zien dat het huidige systeem tegen zijn grenzen. Zij initiëren nieuwe ideeën, onderzoeken  passende oplossingen en passen nieuwe kennis toe in de praktijk. Beide kanten hebben elkaar hard nodig. Het systeem moet blijven functioneren en nieuwe oplossing zijn nodig om het toekomstbestendig en duurzaam te maken.

 

Deze 2 werelden praten niet automatisch elkaars taal. De taal van A die kennen we die zit in het DNA van de sector. De taal van B is echter vaak onbekend, diffuus en niet gedeeld. Het ontwikkelen van Wereld van B taal vraagt tijd en aandacht. Het functioneel lostrekken van de zwaartekracht van A. Een gezamenlijk kader (ontwerpprincipes) van een gewenste toekomst zorgen dat je in het hier en nu het gesprek kan hebben over welke nieuwe ontwikkelingen de moeite waarde zijn om verder te ondersteunen en welke bestaande zorgvuldig afgebouwd moeten worden.

De taal van B gaat uit van verbinding. Want om een transitie voor elkaar te krijgen heb je volgens Jan Rotmans een verhouding van 75 / 25 nodig. Dat vraagt om een warm welkom van A bij B.

Documenten
Deel dit: