Activiteit

Werksessie Energie voor Leefbare Wijken

donderdag 26 juni 2025 , 14:30 - 17:00 uur
Utrecht
Illustration

Op 26 juni vindt een Transform werkbijeenkomst plaats over verstedelijking en energie. De centrale vraag waar we mee aan de slag gaan deze bijeenkomst is:  

Hoe kunnen we de ruimtelijke opgave van (decentrale) energie meenemen in het gebiedsontwikkelingsproces van nieuwe wijken?   

Tijdens deze werksessie bouwen we voort op de inzichten en resultaten uit eerdere bijeenkomsten van het ministerie van VRO en Transform. Deze gaan we aanvullen en verrijken met inzichten en ervaringen van & voor gebiedsontwikkelaars, stedenbouwkundigen, bouwbedrijven en energiedeskundigen. Dat doen we door gezamenlijk invulling te geven aan energie in het stappenplan gebiedsontwikkeling. Welke keuzes moeten gemaakt worden in welke fase en door wie? De uitkomsten van deze werksessie zullen openbaar beschikbaar worden gemaakt.  

Aanmelden 

Dit is een besloten bijeenkomst voor energie- en verstedelijkingsexperts. Ben zo'n expert, stedenbouwkundige, gebieds- of projectontwikkelaar, of bouwbedrijf, en denk je dat jouw perspectief niet mag ontbreken, stuur dan een bericht naar info@forthefutureofenergy.nl.

Toelichting 

De toepassing van energie in hoe we wonen, werken en verplaatsen is wezenlijk aan het veranderen. Een nieuwe wijk aansluiten op elektriciteit en warmte is steeds minder vanzelfsprekend. Duurzame en lokale energievoorzieningen (warmte, hernieuwbare opwek, opslag en transport) zijn volop in ontwikkeling maar maken vaak nog geen onderdeel uit van stedenbouwkundige plannen en het ontwerp van wijken en huizen.   

In het gesprek gaan we vooral in op grootschalige gebiedsontwikkelingen, waarin woningen en voorzieningen zoals winkels, scholen en bedrijven moeten worden gerealiseerd en waar keuzes moeten worden gemaakt over mobiliteit. Grootschalige gebiedsontwikkeling is een (iteratief) proces van vaak vele (10-tallen) jaren. In het ‘traditionele gebiedsontwikkelingsproces’ was/is energie een ‘stekker’ die je aanvraagt bij de netbeheerder (en voorheen bij Gasunie).  

In een duurzaam en decentraal energiesysteem moet energie en de ruimte die daarvoor nodig is onderdeel uit gaan maken van het stedenbouwkundig plan en het bouwplan. Voor elektriciteit en warmte is het dan belangrijk te weten welke keuzes en randvoorwaarden voor het hele gebied van belang zijn, bijv. een warmtenet, en welke keuzes per kavel gemaakt kunnen worden. 

Daarbij is het belangrijk dat bij de oplevering van woningen en maatschappelijk voorzieningen de gebruikers uit kunnen gaan van een betrouwbaar en vooral ook betaalbaar energiesysteem. Daarom is nu het moment om het te hebben over de juiste randvoorwaarden en ontwerpkaders voor energie in nieuwe woonwijken. Wie maakt die keuzes, waar en hoe worden deze vastgelegd, en waar komt de rekening te liggen? En wat zijn de juiste randvoorwaarden en ontwerpkaders voor die keuzes? Daar gaan we het over hebben.  

 

 

 

 

Doelgroep
Iedereen