Activiteit

Mini-event 'werken met zon'

donderdag 12 juni 2025 , 9:30 - 12:30 uur
NVDE Utrecht
Illustration

Jarenlang is zon op dak bij huishoudens gestimuleerd door de salderingsregeling. Deze gaat verdwijnen. Om de klimaatdoelstellingen te halen blijft het echter belangrijk dat zon op dak waardevol blijft voor consumenten. Tegelijk moeten we rekening houden met het elektriciteitssysteem, want de impact van zon is groot. Daarom organiseert Transform op initiatief van de Flexible Alliance Network (FAN), Holland Solar (HS) en de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) een verdiepingsbijeenkomst met als centrale vraag:

“Hoe zorgen we ervoor dat de waarde van zon blijft renderen, ook na de salderingsregeling.”

Deze vraag past goed als vervolg op de drie daagse deepdive decentraal die Transform begin 2025 organiseerde waarin we tot de conclusie kwamen dat het van belang is om decentrale oplossingen financieel te waarden voor burgers en ondernemers.

De hoofdvraag valt uiteen in een aantal deelvragen: Welke proposities zijn kansrijk voor consumenten? Welke kansen liggen er in de lokaliteit als mensen samen gaan werken? Waar liggen de kansen en bedreigingen vanuit het technische systeem voor de meter? Hoe kan de overheid die proposities stimuleren? Welke belemmeringen zitten in de weg?

Omdat deze vraag breed is en we graag willen verdiepen richten we ons op particuliere huishoudens die eigenaar zijn van hun panelen. De oplossingen liggen in de richting van flexibiliteit en het verhogen van ‘zelfconsumptie’. Denk aan het verschuiven van gebruik in de tijd door buffering achter de meter via verschillende dragers van energie of door gedrag aan te passen. Daarnaast kunnen oplossingen liggen in de directe omgeving, bijvoorbeeld door energie te delen in de buurt of gezamenlijk te bufferen. Of door oplossingen voor de meter, aan de kant van de netbeheerder.

Daarbij kijken we ook naar wat systemisch wenselijk is. Dus lokaal geld verdienen op de onbalansmarkt waarmee je het net omver trekt is niet de richting die we op willen. Daarmee gaat het dus om tweezijdige proposities. Dat wil zeggen proposities die enerzijds in het belang van de consument zijn maar die ook waardevol zijn voor het systeem.

We zoeken in de bijeenkomst naar consumenten-proposities die kansrijk zijn en haalbaar zijn, maar die ook energetisch en systemisch logisch zijn. Wenselijke & haalbaar dus. Dat betekent wel dat we verder kijken dan bestaand beleid. Het is onvermijdelijk dat we tot ideeën komen die beleidswijzigingen tot gevolg hebben.

Aanmelden
De bijeenkomst op uitnodiging. Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en denk je dat jouw perspectief niet mag ontbreken, stuur dan een bericht naar info@forthefutureofenergy.nl