Activiteit

New Energy Hackathon jaar 2: samen SLIMMER met energie!

vr 16 mei 2025 - za 17 mei 2025 , 10:00 - 0:00 uur
Illustration

Doel en achtergrond 
De New Energy Hackathon 2025 wordt georganiseerd door Gasunie en het Nationaal Energie Dashboard. De hackathon richt zich op het creëren van innovatieve oplossingen voor energiegerelateerde uitdagingen, met een focus op uitdagingen zoals CO2-reductie en duurzaam gedrag bij eindgebruikers (consumenten).

Ook zal er op het event tijd en aandacht gegeven worden aan workshops en boeiende presentaties van partners. Hiermee is de New Energy Hackathon niet alleen een plek voor het brainstormen over duurzame energieoplossingen, maar ook een zeer geschikte plek om je netwerk en professionele kennis verder uit te diepen met relevante personen uit de energie industrie. 

Ambitie en doelstelling 
Het doel van de hackathon is het creëren van nieuwe innovatieve oplossingen ten behoeve van en de vermindering van CO2-uitstoot en problemen in ons energienet. Ook zijn we op zoek naar nieuwe manieren om de eindgebruikers slimmer om te laten gaan met de beschikbare data. De hackathon biedt gebruikers de kans om kennis te maken met de (nieuwe) datasets en toffe nieuwe concepten te verkennen.

Data
Beschikbare data omvat gegevens van alle hernieuwbare en de fossiele energiebronnen, met “near real-time" updates (10 min vertraging) en een 24-uurs forecast voor de volgende dag. Ook de forecasts uit het verleden, aangevuld met de daadwerkelijke realisaties, zijn nu beschikbaar. Een uitgebreidere uitleg van de dataset is naar wens beschikbaar.

Voorafgaand aan het event zijn probleemstellingen gedeeld waarop groepen zich kunnen inschrijven. Deze probleemstellingen zullen te maken hebben met de huidige energietransitie problematiek.

De Probleemstellingen

  • Energiegedrag zonder financiële prikkels: hoe zet je data in om mensen te inspireren hun energieverbruik te beperken en te verplaatsen naar momenten van hoog duurzaam aanbod, zonder te leunen op financiële prikkels of grote investeringen? Probleemeigenaar: BENCOM Group.
  • Voorspelling elektriciteitsvraag Nederland inclusief niet-geregistreerd verbruik: ontwerp een real-time of day-ahead voorspellingsmodel dat nauwkeurig de totale elektriciteitsvraag in Nederland inschat, inclusief verborgen verbruik van zonne-energie en kleine energiebronnen. Maak gebruik van data van Tennet, CBS en het Nationaal Energie Dashboard (NED) om betrouwbare dagelijkse vraagcurves te genereren, waardoor NED beter inzicht krijgt in nationale energiestromen en -vraag. Probleemeigenaar: Nationaal Energie Dashboard.
  • Slimme oplossingen voor energiebewust handelen: ontwikkel een product of dienst waarmee consumenten via slimme technologieën zoals apps, realtime informatie en dynamische energiecontracten hun energieverbruik kunnen optimaliseren. Deze oplossing moet consumenten voorzien van directe, concrete en eenvoudige acties afgestemd op actuele veranderingen in de energiemarkt.
  • Laagdrempelige flexibiliteit voor niet-digitale woningen: ontwerp een praktische oplossing waarmee huishoudens zonder smart-technologie op een eenvoudige en toegankelijke wijze flexibiliteit aan het energienet kunnen bieden. Denk hierbij aan gedragsinterventies, fysieke hulpmiddelen of eenvoudige timers, zodat ook deze huishoudens effectief kunnen bijdragen aan een flexibeler en duurzamer energienet.
  • Optimalisatie van waterstofproductie bij windparken: creëer een data-gedreven optimalisatiemodel dat eigenaren en beheerders van windparken ondersteunt bij het nemen van beslissingen over het produceren van waterstof. Het model dient inzichtelijk te maken of, wanneer, en hoeveel waterstof geproduceerd kan worden, rekening houdend met factoren zoals energievraag, netcapaciteit, marktprijzen en weersvoorspellingen. Probleemeigenaar: Rijksuniversiteit Groningen. 

Een jury zal uiteindelijk beoordelen welke groep, of welke groepen, de beste oplossingen bedacht hebben. 

Vragen, opmerkingen, partnerships
Voor vragen omtrent dit event en eventuele samenwerkingen kunt u mailen met m.witte@gasunie.nl

Info en aanmelden voor het event: https://www.gasunie.nl/aanmelding-hackathon-2025 

Locatie
Gasunie Hoofdkantoor, Concourslaan 17, 9727 KC, Groningen.
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen
start / einde
Start op vr 16 mei 2025. Eindigt za 17 mei 2025

Geplaatst door

Toekomstige data voor deze activiteit

vrijdag 16 mei 2025
zaterdag 17 mei 2025