Drie daagse deep dive energiesysteem decentraal (Min KGG en Transform)

Op 2, 3 en 4 april organiseert Transform in samenwerking met het team decentraal van het ministerie van Klimaat en Groene Groei een drie daagse bijeenkomst waarin we een deep dive nemen in de decentrale kant van het energiesysteem. KGG zal de output van deze bijeenkomst gebruiken als input voor het project ‘uitwerking decentrale kant energiesysteem’. Transform zal de output breed delen.
Programma
We zijn nog bezig met het vormgeven van de bijeenkomst en laten in een later stadium weten wie we op welk moment uitnodigen. Er zullen verschillende mensen op verschillende momenten gevraagd worden om hun bijdrage te leveren. Wilt u bij ons aangeven of u geïnteresseerd bent om deel te nemen? Dat kan via info@forthefutureofenergy.nl. Meer informatie over het programma vind je onderaan dit bericht.
“Hoe ontsluiten we het verborgen vermogen van decentrale energie?”
Dat is de hoofdvraag waar we samen aan willen werken op deze driedaagse, deze vraag komt voort uit de hoofdvraag van het actieonderzoek van 2024 van Transform: "Hoe gaan we de lokale beweging die in het energiesysteem plaatsvindt (vraag en aanbod bij elkaar brengen) in goede banen leiden?"
Wij zien dat er decentraal een enorm verborgen vermogen beschikbaar is. Letterlijk, in de zin van energie, maar vooral ook in de zin dat lokale partijen als projectontwikkelaars, bedrijven en bewoners een enorme bijdrage kunnen leveren. Dat potentieel is nog voor een groot deel onbenut doordat we nooit zo hebben hoeven denken én doordat bestaande regimes dit - vaak onbedoeld - tegen houden. Denk aan processen, digitale systemen, regelgeving, financieringsvormen en rolopvattingen. Vaak met goede redenen omdat het systeem is gebouwd op waarden als eerlijk, betrouwbaar, betaalbaar en veilig. Zaken die we graag behouden en die onder druk staan bij verandering.
Deep dive decentrale kant energiesysteem
In drie dagen nemen we samen met een breed scala aan stakeholders een deep dive in de decentrale kant van het energiesysteem. De maatschappelijke opgaven rondom energie, wonen, werken en verplaatsen zullen centraal staan. Onderwerpen zoals vraag en aanbod bij elkaar brengen, energiegemeenschappen, energy hubs, digitalisering, ruimtelijke ordening en infrastructuur zullen een belangrijke rol spelen tijdens deze drie dagen. Doel van deze tweedaagse is het zichtbaar maken en aanwakkeren van het verborgen verbogen van decentrale energie.
Vragen die voorliggen zijn:
- Hoe maken we het verborgen vermogen zichtbaar?
- Hoe maken we het tastbaar (zorgen we dat we ermee kunnen rekenen)?
- Hoe kunnen we het activeren?
- Welke zekerheden zijn er nodig en hoe realiseren we die?
Input voor visie decentrale ontwikkelingen energiesysteem
KGG zal de output van deze bijeenkomst gebruiken als input voor het project ‘uitwerking decentrale kant energiesysteem’. De doelstelling van dit project is “het creëren van een gezamenlijke uitwerking van de decentrale kant van het energiesysteem waardoor provincies, regio’s en gemeenten duidelijkheid krijgen over de opgave in hun gebied”. Dit moet uiteindelijk leiden tot een visie op decentrale ontwikkelingen in het energiesysteem. KGG werkt aan deze visie met als uitgangspunt het NPE en met vertegenwoordigers van de energiesysteempartijen.
Deelnemers
De bijeenkomst is op uitnodiging. Bij de selectie van deelnemers wordt er rekening mee gehouden dat alle relevante perspectieven vertegenwoordigd zijn en dat de deelnemers ervaren professionals zijn in hun gebied. Mocht er iemand zijn van wie u vindt dat deze persoon moet aansluiten dan horen we het graag.
Criteria deelnemers:
- Vertegenwoordigde perspectieven: bedrijfsleven, burgers, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, coöperaties, lokale, regionale en landelijke overheid, DSO, TSO;
- alle ketens vertegenwoordigd;
- alle sectoren vertegenwoordigd;
- kennis van de maatschappelijke opgave;
- ervaren professionals;
- verschillende soorten praktijk: platteland, stad, etc.
- mensen die belangeloos en met kennis van zaken de samenhang over het geheel kunnen bezien.
Voorlopig programma
De drie daagse organiseren we vanuit het decentrale perspectief. We beginnen dus bewust NIET bij energie. Maar – zoals Transform in haar actieonderzoek geschreven heeft – vanuit wonen, werken en verplaatsen. Concept programma:
- Dag 1 (2 april hele dag) gaat over het definiëren van de energie-opgave van decentraal.
Op deze dag nodigen we vooral mensen uit die de opgaven voor decentrale energie vanuit wonen, werken en verplaatsen kunnen scherpstellen. Dat zijn vooral overheden en uitvoeringsinstanties. - Dag 2 (3 april hele dag) gaat over de oplossingsrichtingen die vraag en aanbod bij elkaar brengen.
Op deze dag nodigen we vooral mensen uit die kennis hebben van oplossingsrichtingen die decentraal vraag en aanbod bij elkaar brengen. Dat zijn dus bedrijven, burgers en sectoren. En een deel van de mensen die er op dag 1 waren. - Dag 3 (4 april ochtend) gaat over de conclusies en de doorsnijdende thema’s.
Op dag drie gaan we alleen met een expertteam aan de slag om conclusies te trekken uit de eerste twee dagen. Denk hierbij aan doorsnijdende thema’s als de opgave zelf, digitalisering, energiegemeenschappen, lokale ruimtelijke ontwikkeling, warmte, infrastructuur etc
Drie groepen deelnemers
Wij hebben de ‘save the date’ breed uitgezet, over een week halen we het net op. We gaan dan de bijdragers voor dag één en twee samenstellen. Het expertteam zijn we nu aan het samenstellen. We hebben dus drie groepen deelnemers:
- Expertgroep
Deze groep is er alle drie de dagen. Zij vormen de groep die ook aan het einde meedenkt over de conclusies. Dat zijn mensen die doorsnijdende thema’s kunnen doorgronden. Hier zou het fijn zijn als er beleidsmedewerkers aansluiten die het onderwerp wonen kunnen overzien. - De opgave groep
Op de eerste dag gaan we eerst de conclusie trekken dat verzwaren alleen niet voldoende is en dat we bewoners en bedrijven nodig gaan hebben. Dan gaan we de opgaves definiëren vanuit de thema’s wonen, werken en verplaatsen. Dat worden drie ‘tafels’ van ongeveer 20 mensen die de maatschappelijke opgave van wonen, werken en verplaatsen vertalen naar de opgave van decentrale energie. Voor deze tafels zoeken we dus experts van deze beleidsterreinen bij de verschillende overheden. Voor wonen bijvoorbeeld nieuwbouw en bestaande bouw. Bedrijven bijvoorbeeld utiliteitsbouw en bedrijventereinen en cluster 6 - De oplossing groep
De tweede dag gaan we aan de slag met de mensen die oplossingsrichtingen hebben, ook weer aan drie tafels: wonen, werken en verplaatsen. Dat zijn dus voor een deel andere mensen dan de eerste dag. Want dit zijn mensen die werken in de praktijk. Bedrijven, burgers, cooperaties etc.