Activiteit

laatste plekken! Bijeenkomst 19 juni over mogelijk toezicht op waterstof

woensdag 19 juni 2024 , 14:00 - 17:00 uur

laatste plekken! Bijeenkomst 19 juni over mogelijk toezicht op waterstof emissies: Wat moet je weten over waterstof en wat komt er op je af aan monitoring?

Wat is het klimaateffect van waterstof? Wat zegt de wetenschap over waterstofemissies? En hoe kun je die kennis gebruiken om waterstof toepassingen vanaf het begin goed te doen?

In deze bijeenkomst gaan we dieper in op de laatste stand van zaken rondom waterstofonderzoek, de impact van emissies op het klimaat en de manieren om dit te voorkomen. Daarbij gaan we ook dieper in op de voorwaarden voor mogelijk toezicht rondom monitoring en het voorkomen van emissie die steeds vaker zullen worden gesteld door vergunningverleners.

Wanneer: 19 juni 2024 14.00-17.00 uur te Platform Zero, Galileistraat 33, 3029AL Rotterdam.

Programma
- Thomas Roeckmann van Universiteit Utrecht    
Wat weten we over de klimaateffecten van waterstofemissies? 
- Iris Westra van de Rijksuniversiteit Groningen   
Meten van lekken en huidig onderzoek
- Kiane de Kleijne van Radboud/TU-E                         
Levenscyclusanalyse van groene waterstofproductie en transport
- Pim Reuderink van Bureau Veritas                            
Actieperspectief vanuit praktische ervaring
- Arjan Hensen van TNO                                                    
Een blik op de toekomst: monitoring en beleid

Afsluiting met paneldiscussie (gesprek) met René Peters (TNO), Wouter Peters (Groningen en Wageningen Universiteit), Pim Reuderink (Bureau Veritas) en Gigi van Rhee (Stratelligence)

Aanmelden kan via deze link:
https://share-eu1.hsforms.com/19Wy-zYVVQdi-KDQBrpDDkwfmt2y

Waterstof is een indirect broeikasgas en dit krijgt (inter)nationale steeds meer bekendheid onder overheden en regelgevers. Veel waterstofprofessionals weten nu dat wanneer waterstof niet verbrandt, maar de atmosfeer binnendringt, er een keten van reacties ontstaat die ervoor zorgt dat onder andere methaan langer in de atmosfeer blijft. En dat is een probleem. Maar hoe zit het precies? Hoe groot is het effect op het klimaat? En wat betekent dit voor beleidskeuzes en monitoring, zodat investeringen in waterstof zoveel mogelijk bijdragen aan het verminderen van klimaatverandering? En hoe kunnen bedrijven zo goed mogelijk hierop inspelen zodat ze waterstof vanaf het begin goed doen?

Meer weten:

Waterstof als indirect broeikasgas: klein en onbelangrijk, of substantieel en iets om aan te pakken? — Ideas From Europe

Climate hope, or hype? Here’s how the world can get hydrogen right | Environmental Defense Fund (edf.org)

Hydrogen Could Have Much Bigger Climate Impact Than Most Estimates, Study Shows | Environmental Defense Fund (edf.org)

Voor wie

Werk je bij een innovatief bedrijf dat voorop wil lopen met waterstof of oplossingen heeft om emissies te meten? Of, werk je bij een provincie, gemeente, toezichthouder, of adviesbureau? Dan is dit een evenement dat je niet wilt missen.

We zouden het op prijs stellen als je deze uitnodiging zou willen delen met andere beleidsmakers, consultants/ingenieurs, toezichthouders en geïnteresseerden.

We hopen je daar te zien!

De Sustainable Scale-up Foundation mede namens: Universiteit Utrecht, Bureau Veritas, Platform Zero, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit, TU Eindhoven, TNO, Wageningen Universiteit, Stratelligence

Locatie
Platform Zero
Deel dit: