Activiteit

Energiedata hackathon: samen SLIMMER met energie!

vr 24 mei 2024 - za 25 mei 2024 , 11:00 uur

Doel en achtergrond 
De Energy Data Hackathon 2024 wordt georganiseerd door Gasunie en partners, met data van het nieuwe Nationaal Energie Dashboard. De hackathon richt zich op het creëren van innovatieve oplossingen voor energiegerelateerde uitdagingen, met een focus op problemen zoals netwerkcongestie en duurzaam gedrag bij eindgebruikers (consumenten).

De hackathon is een platform voor het brainstormen over duurzame energieoplossingen, waarbij we de nieuwste data van het Nationaal Energie Dashboard (NED) kunnen gebruiken. 

Ambitie en doelstelling 
Het doel van de hackathon is het creëren van nieuwe innovatieve oplossingen ten behoeve van en de vermindering van CO2-uitstoot en problemen in ons energienet. Ook zijn we op zoek naar nieuwe manieren om de eindgebruikers slimmer om te laten gaan met de beschikbare data. De hackathon biedt gebruikers de kans om kennis te maken met de (nieuwe) dataset en toffe nieuwe concepten te verkennen.

Data
Beschikbare data omvat gegevens van alle hernieuwbare en de fossiele energiebronnen, met “near real-time" updates (10 min vertraging) en een 24-uurs forecast voor de volgende dag. Ook de forecasts uit het verleden, aangevuld met de daadwerkelijke realisaties, zijn nu beschikbaar. Een uitgebreidere uitleg van de dataset is naar wens beschikbaar.

Probleemstellingen
Voorafgaand aan het event worden probleemstellingen gedeeld waarop groepen zich kunnen inschrijven. Deze probleemstellingen zullen te maken hebben met de huidige energietransitie problematiek (netcongestie, duurzaam gedrag eindgebruikers, de aansluitingen uitbreiden voor bedrijven, delen van privacygevoelige data, etc.). 

Een jury zal uiteindelijk beoordelen welke groep, of welke groepen, de beste oplossingen bedacht hebben. 

Vragen, opmerkingen, partnerships
Voor vragen omtrent dit event en eventuele samenwerkingen kunt u mailen met m.witte@gasunie.nl

Voor documentatie over de API en de data: https://ned.nl/nl/handleiding-api 

Locatie
Concourslaan 17, 9727 KC, Groningen.
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
start / einde
Start op vr 24 mei 2024. Eindigt za 25 mei 2024
Documenten
Deel dit:
Geplaatst door
Toekomstige data voor deze activiteit
vrijdag 24 mei 2024
zaterdag 25 mei 2024